אבא, אתה לא האבא של פעם. אתה מעורב, רגיש ולוקח חלק בגידול הילדים. אם לפני 15-20 שנים התפקידים היו מאד מובנים מה של “אמא” ומה של “אבא” הרי שהיום, גם הודות לשינוי החרתי וגם הודות לאינסוף סוגי משפחות, התפקידים ממש משולבים האחד בשני/ שניה והגבולות מיטשטשים. בהחלט חשוב לוודא שיש מישהו מההורים שהוא יותר סמכותי ומקפיד על גבולות ולוודא שהצד השני יותר רך ומכיל. אין חשיבות למי לוקח על עצמו איזה תפקיד. כן חשוב להציג לילד מגוון אפשרויות שיאפשרו חיקוי ומודל.
אז אבא, רוצה לדעת מה אתה יכול לעשות ממש טוב??
בגדול, חוץ מהלהניק, הכל!
הרשימה ארוכה מאד, ממש כמו מטלות החיים. אבל כדי שתראה עד כמה המצב נגיש יותר ממה שחשבת, קבל כמה רעיונות.
1. לקלח בכל גיל עד שעצמאים. מקלחת היא הזדמנות נפלאה להוציא את אקדחי המים, את החיות המשפריצות והספוגים ולהשפריץ כאילו אין מחר ולטעון שהילד העיף את כל המים החוצה..)
2. להאכיל בבקבוק או מזון מוצק. חשוב לציין שאם אמא מניקה, כדאי לא לשלב בקבוקים ומוצצים עד שההנקה מתבססת. אבל אם ההנקה חלקית או שאין הנקה, תוכל מההתחלה להאכיל בבקבוק ולזרום עם הגיל לארוחות מוצקים. חשוב להאכיל בבקבוק ב”האכלה קצובה” ובצלחת להיזהר שהתינוק לא יעיף עליך את כל הצלחת. מה שהכי כיף, להשוות אתו איזה אוכל אתם יותר אוהבים של אמא..)
3. זה נכון שעדיין רוב האבות עובדים שעות ארוכות מאשר אימהות, אבל ההמלצה הבאה, היא אחת השוות: להוציא מהגן. אין כיף גדול יותר מאשר לרוקן את כל החול שבנעליים, ולחשוב על יצירת פאר שניתן להכין עם כמויות החול. ועכשיו באמת, אין כיף מחיבוק גדול אחרי יום שלם במסגרת.
4. לשחק בכל משחקי הילדים שחלמת ולא העזת כי אתה מבוגר. תוציא את החיות, החיילים, המכוניות ותכין לכולם מסיבת תה בהנהלת הבובות.
5. לספר סיפור לפני השינה. לספר ספרים ולהיכנס לעולם האגדות, זאת אחת החוויות הנפלאות ביותר. תוכל להכיר לו את הספרים שאתה אהבת בתור ילד, לשתף עליך, מה אהבת בספר ובכלל מה אהבת כשהיית ילד ומה אתה אוהב עכשיו. אתה מאפשר לילד לגלות מי אתה ותוך כדי מעורר את עולם הדמיון שלו, את החלומות שלו ומעצב את אישיותו.
6. להרדים או יותר נכון לעשות תחרות: “נשכב ביחד במיטה ונראה מי נרדם קודם” בידיעה שאתה מנצח. אין כמו דוגמא אישית להבהרת עמדה מסוימת.
באופן כללי, כדאי לזכור שככל שתהיה מעורב ככה תתקרב יותר לתינוק ותבנה איתו מערכת יחסים אמיתית. במקביל, תקל על אמא אחרי לידה ותבנה בינכם שותפות גורל ומסע משותף. משהו כמו “להיות יחד תחת האלונקה”.
אז אבא, אין עליך בעולם!! אל תפחד, תעז להיות מי שאתה. תראה חוזק, תראה חולשה, ובעיקר תרעיף אהבה לכל בני הבית.
שתי הערות קטנות בסוף,
1. כתבתנו על תינוק אבל התכוונו גם לתינוקת.
2. אם אתה מרגיש לא טוב אחרי הלידה, מדוכא, רוצה לברוח מהבית, מתקשה לתפקד וכו’. ייתכן ואתה חווה דכאון לאחר לידה. בהחלט גם אבות סובלים מהתופעה הזו. אנחנו פה אם תרצה עזרה.
צוות באלעולם.